Suomen kulttuuritarjonta on edelleen hyvä, vaikka valtion budjettileikkaukset ovat osuneet kovimmin juuri kulttuurin tuottamiseen. Kulttuurilla ja taiteella on kuitenkin merkittävä rooli yhteiskunnassa ja kansakuntamme rakentamisessa. Kulttuuri rakentaa ja kasvattaa kansallista perintöä ja tukee aineettoman pääoman rakentamista. Maailma, jossa ei ole taidetta tai musiikkia, on maailma, josta luovuus puuttuu kokonaan. Taide ja musiikki ovat ihmisen luovuuden ja itseilmaisun tärkein väline, ja ilman niitä yhteiskunta menettää kyvyn luovuuteen ja sitä kautta myös itsekritiikkiin.

Taide ja musiikki rikastuttavat elämää

Taidetta ja musiikkia tehdään myös toisille ihmisille, ja vain hyvin harvoin sen on tarkoitus viihdyttää vain tekijää itseään. Taide kommunikoi kokijalle ja sitä kautta stimuloi myös katsojan tai kuulijan omaa luovutta. Monissa tutkimuksissa on löydetty suora yhteys taiteen kokemisen ja onnellisuuden välillä. Kulttuureissa, joissa taidetta ja musiikkia arvostetaan, on vähemmän mielenterveyden ongelmia ja ihmiset ovat yleisesti huomattavasti onnellisempia. Tätä kautta kulttuurilla on paikkansa myös Suomen taloudellisessa menestymisessä ja vaurastumisessa, sillä maat, joissa on pieni ja ei-dynaaminen kulttuurikenttä, ovat maita, joissa myös köyhyys ja alikehittyneisyys kukoistavat. Tästä syystä varhaiset fennomaanit näkivät suomenkielisen kulttuurin kehittämisen tarpeen jo 1800-luvulla.

Parasta taiteessa ja musiikissa on tietenkin sen monimuotoisuus. Musiikkia ja taidetta on tehty vuosituhansien ajan, ja se on ollut jatkuvasti suuressa muutoksessa. Taiteilijoita ja muusikoita on aina arvostettu yhteiskunnassa, mutta nykyään länsimainen elämäntyyli, jossa ihmisillä on jatkuva kiire, on vaikeuttanut monien kulttuurista nauttimista. Tähän on olemassa kuitenkin lääke, nimittäin musiikki- ja taidefestivaalit.

Ne ovat usein muutaman päivän mittaisia, joiden aikana vierailijalla on mahdollista keskittyä kokonaan hyvään taiteeseen tai musiikkiin. Musiikkifestivaalit ovat olleet Suomessa aina suosittuja, ja niitä järjestetään kesäisin sadoittain. Osa on pieniä tiettyyn genreen keskittyviä, ja osa kymmeniätuhansia vetäviä megaluokan tapahtumia, joissa on mahdollista kuunnella ja kokea musiikkia laidasta laitaan.

Myös taidefestivaalit ovat nousseet viime vuosina erittäin suosituksi tavaksi kokea taidetta. Erityisen suosittuja ovat olleet elokuvataiteeseen keskittyvät festivaalit, joista kuuluisin lienee Sodankylän elokuvafestivaalit. Myös puhtaasti esimerkiksi kuvataiteisiin keskittyvät festivaalit ovat Suomessa suosittuja, esimerkkinä vaikkapa Mäntän kuvataideviikot.