Moni nauttii erilaisista juhlista ja niiden keskipisteenä olemisesta, mutta mikä oikeastaan on erilaisten juhlien tarkoitus ja miksi erilaisia juhlia yleensäkään vietetään. Tähän artikkeliin on koottu joitakin juhliin, juhlaetikettiin ja juhlien viettämiseen liittyviä ajatuksia.

Osa juhlista toimii siirtymäriitteinä

Monet juhlat ovat tietynlaisia siirtymäriittejä. Esimerkiksi ylioppilasjuhlissa nuori usein siirtyy lukio-opintojen myötä entistä enemmän aikuiseksi, vastuulliseksi toimijaksi, joka usein melko pian juhlien jälkeen myös muuttaa pois kotoa ja aloittaa itsenäisen opiskelijaelämän. Tällaisessa tilanteessa on mukava kutsua koolle ystäviä ja muita läheisiä juhlistamaan nuoren saavutuksia ja tietyllä tavalla myös toivottamaan hänelle hyvää matkaa kohti uusia haasteita. Läheisiltä ihmisiltä saadut onnittelut ja huomionosoitukset lämmittävät nuoren mieltä ja tekevät eteenpäin siirtymisestä entistä helpompaa. Ei olekaan ihme, että jopa monista primitiivisistä kulttuureista löytyy erilaisia siirtymäriittejä, jotka liittyvät esimerkiksi pojan kasvamiseen mieheksi.

Juhla voi olla sitoutumisen osoitus

Hääjuhla on erinomainen osoitus siitä, kuinka juhla voi olla myös merkki sitoutumisesta toiseen. Hääjuhlassa pariskunta lupaa todistajien läsnä ollessa rakastaa ja kunnioittaa toisiaan niin myötä- kuin vastamäessäkin. Kun mukana on suuri joukko läheisiä todistamassa parin rakkaudentunnustuksia ja -valoja, on näillä sitoumuksen osoituksilla entistä enemmän merkitystä. Monelle oma hääpäivä onkin yksi elämän suurimmista juhlista, jota suunnitellaan ja johon valmistaudutaan pitkään ja suurella hartaudella.

Muutama ajatus lahjoista

Moneen juhlaan on tapana viedä lahja. Lahjan valinta ja sen arvon määritteleminen voi tuottaa päänvaivaa. Lahjaa valittaessa tulee huomioida lahjansaaja ja hänen kiinnostuksen kohteensa. Monesti lahjansaaja on saattanut myös esittää lahjan suhteen toiveita tai lahjalistan, jota on mahdollisuuksien mukaan kohteliasta noudattaa.

Muutama ajatus juhlaetiketeistä

Suomessa ei ole kovinkaan paljon juhlia, joissa noudatettaisiin tiukkaa juhlaetikettiä. Jos esimerkiksi pukukoodi on kuitenkin etukäteen ilmoitettu, on kohteliasta noudattaa sitä ja ottaa selvää mitä pukukoodi sisältää. Myös rennoissa juhlissa on syytä ottaa juhlan luonne huomioon. Ei ole sopivaa saapua rentoonkaan juhlaan täysin alipukeutuneena ja hiukset solmussa. Siisti, tilaisuuteen sopiva pukeutuminen ja yleisilme yhdistettyinä ystävälliseen käytökseen viestivät siitä, että kunnioitat juhlanjärjestäjää ja tilaisuutta.