Myös Suomessa innostutaan veistelemään kurpitsalyhtyjä ja askartelemaan toinen toistaan kamalampia hirviöitä halloweenin henkeen halloween-ajan lähestyessä. Moni on kuitenkin sitä mieltä, ettei halloween oikeastaan kuulu Suomeen ja saattaa pitää juhlaa jopa perinteistä suomalaista pyhäinpäivää halventavana. Pohdimme tässä artikkelissa mistä halloween on saanut alkunsa ja kuuluuko sen viettäminen suomalaisiin perinteisiin.

Mistä halloween on lähtöisin?

Halloweenia on perinteisesti vietetty anglosaksisissa maissa 31. lokakuuta. Halloweenin viettoaika ajoittuu siis pyhäinpäivän aattoon. Alkuaan 31. lokakuuta oli muinaisten kelttien viettämä talven alkamista juhlistava juhlapäivä, josta käytettiin nimeä samhai. Muinaiset keltit uskoivat, että vainajahenget liikkuivat samhain aikana.

Halloween sana on lyhennetty kaikkien pyhien aattoa tarkoittavista sanoista eli sanoista All Hallows Eve. Euroopassa Halloweenia on perinteisesti vietetty Irlannissa, Skotlannissa, Englannissa ja muissa anglosaksisissa maissa, joissa kelttiläinen perinne on vaikuttanut. Suomi ei näihin maihin kuulu ja nykyiset suomalaiset halloween-perinteet tulevatkin pikemminkin Amerikasta kuin anglosaksisista maista. Amerikkaan halloween puolestaan siirtyi skotlantilaisten ja irlantilaisten siirtolaisten mukana ja juhla on Amerikassa erittäin suosittu. Itse asiassa se on Yhdysvaltojen toiseksi suosituin juhlapäivä. Ainoastaan joulu voittaa halloweenin suosiossa.

Onko halloween-perinteiden aloittamiselle Suomessa kaupalliset syyt?

Monia juhlapäiviä syytetään kaupallisuudesta. Nykyjoulujen materialistista luonnetta huokaillaan joulu joulun jälkeen ja esimerkiksi ystävänpäivän, äitienpäivän ja isänpäivän alla liikkeiden kassakoneet kilkkaavat tavallista nopeampaan tahtiin. Voidaankin kysyä, onko myös halloween-perinteiden aloittamiselle Suomessa kaupalliset syyt?

Suomi ei kuulu anglosaksisiin maihin, joissa halloweenia on perinteisesti vietetty. Suomeen ei myöskään ole tullut suuria määriä siirtolaisia anglosaksista maista, joiden mukana halloween olisi tullut Suomeen. Monen mielestä halloween ei myöskään oikein istu suomalaiseen tapaan muistaa vainajia, vaan moni haluaisi mieluummin muistella menehtyneitä läheisiään kaikessa rauhassa ilman juhlahumua. Myöskään ”karkki vai kepponen” -tyyppinen ovelta ovelle kiertely ei oikein istu suomalaiseen individualistiseen luonteeseen. Tuntuukin aivan siltä, että halloween on rantautunut Suomeen nimenomaan markkinamiesten vanavedessä ja heidän vaikutuksestaan. Halloween on taas yksi syy myydä ja ostaa entistä enemmän. Moni vanhempi ei halua kieltää lapseltaan halloweenin viettämistä, ja siihen kuuluvia hankintoja, vaikka saattaakin kokea, ettei halloween oikein istu Suomeen ja suomalaiseen kulttuuriin.