Kesäajan Suomi kuhisee erilaisia tapahtumia. Suosituimpia niistä ovat musiikkiin liittyvät festivaalit, joita järjestetään ympäri Suomen koko kesän ajan. Kesänkin mentyä matka vielä jatkuu, sillä tapahtumia riittää syksyyn asti. Mikä sen parempaa, kuin katsella ja kuunnella omaa suosikkiartistia kesäisessä helteessä ja esitysten välissä nauttia festivaalialueen ruoka- ja juomatarjonnasta ystävien kanssa? Tai laulaa kädet ylhäällä mukana täpötäydessä hallissa keikkavalojen välkkeessä?

Festivaalitarjonta ulottuu aina klassisesta musiikista hevimusiikkiin asti. Useat festivaalit sisältävät monia tyylilajeja, jolloin tarjolla on kaikille jotakin mieluista, mutta myös yksittäiseen genreen keskittyviä festivaaleja on intohimoisimmille kuulijoille, hyvänä esimerkkinä Tuska Open Air Metal Festival, joka keskittyy pelkästään hevimetalliin ja sen henkisiin ihmisiin.

Kaikki järjestettävät tapahtumat ovat sen verran suosittuja, että mikäli mielii paikalle, liput ja esimerkiksi majoitus tapahtuman ajaksi kannattaa varata etukäteen. Mahdottomia hintoja ei ole olemassakaan, mikäli on tarpeeksi paloa päästä katsomaan omaa lempiartistia. Vip-liput voi aina jättää seuraavalle kerralle, eivätkä peruslippujen hinnat leijaile pilvissä.

Vanhimpia koskaan järjestettyjä festivaalitapahtumia on yhä tänäkin päivänä toiminnassa ja voimissaan, yhtenä esimerkkinä Pori Jazz. Se kuuluu kaikista vanhimpiin koskaan pidettyihin festivaaleihin. Perinteet siis astelevat voimakkaina vierellä. Osa iäkkäimmistä festivaaleista on jäänyt jo eläkkeelle; esimerkiksi vuonna 1956 pidettyä Jyväskylän kesä -tapahtumaa ei enää järjestetä. Sen sijaan tilalla on paljon uutta mielenkiintoista koettavaa.

Suomeen saavutaan muutakin kuin vierailemaan Lappiin; ulkomaalaiset matkaavat Suomeen yhtä lailla katsomaan jotakuta artistia tai viettämään festivaalielämää, kuin me saatamme matkustaa muualle. Festivaalit vaativat paljon aikaa, intohimoa, vaivaa ja sydäntä onnistuakseen juuri niin kuin on haluttu – itse asiassa sitä vaaditaan myös kävijöiltä, sillä eihän festivaaleille suremaan tulla. Sitäkin isompi on kiitos, kun hikipisarat tippuvat iholla ja nauru kuplii ilmassa vielä poistuessa paikalta.

Suomen suosituimpia festivaaleja myytyjen lippujen perusteella olivat vuonna 2018 ilmoitetussa järjestyksessä Ruisrock, Helsingin juhlaviikot ja Pori Jazz. Käyntimäärän perusteella suosituimpia vuonna 2018 olivat ilmoitetussa järjestyksessä Pori Jazz, Helsingin juhlaviikot ja Kotkan Meripäivät. Tilastojen mukaan kärjessä ovat pysyneet aika lailla samat festivaalit vuosikymmenen verran pienillä vaihdoksilla. Pienetkin tapahtumat keräävät tuvan täyteen siinä missä suuret maailmanmenoa matkivat festarit – tärkeintä on kuulijoiden mukavuus.